Nieuws

Count your Blessings, not your problems

Hoe je met de juiste instelling en wat interessante experimenten, alle tekortkom… Lees meer

Voldoende Slapen is net zo essentieel als Voeding!

Het belang van een flinke dosis aan Vitamine Zzz… Lees meer

Hoe jij je Motivatie Motor weer kan laten gieren!

Chaos, Hysterie, Paniek, Radeloosheid.. kortom.. je ziet het even niet meer zitt… Lees meer

Ben jij klaar voor een LifeStyle Lente Schoonmaak?

Laat je inspireren door deze 7 LifeStyle Lente Schoonmaak Acties De lente is i… Lees meer

Voldoende Slapen is net zo essentieel als Voeding!

“Ik weet nog dat tot midden in de nacht opblijven moeilijk was, nu is het een slechte gewoonte..” Herkenbaar?

Het belang van Actie en Rust
Nu sta ik vooraan als het gaat om nachtbraken, maar echt fitter wordt je er niet op. Als je maar een beetje op mij lijkt dan doe je er ook nog eens alles voor om je bedtijd te rekken. Handig? Dat valt te bezien. Het belang van balans vinden in Actie en Rust zal ons functioneren, zowel lichamelijk als geestelijk, aansterken. Weinig rust heeft een negatief effect op je spijsvertering, je leervermogen en geheugen. Om maar wat te noemen. Zie het nemen van genoeg rust als een essentiële vitamine boost, zorg dus voor genoeg “Vitamine Zzzz”. Zonder rust kan je lichaam niet optimaal functioneren. Hier een aantal redenen als motivatie om op tijd naar bed te gaan, om de volgende dag weer actief te kunnen zijn.  

Krijg meer gedaan
Laten we even duidelijk stellen dat slapen voor voldoende nachtrust niet verward wordt met luiheid. Het gaat er hier om dat je voldoende slaap krijgt om juist productiever te kunnen zijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat slaaptekort hetzelfde effect heeft als dronkenschap. Je reactievermogen verminderd, het verwerken van informatie bemoeilijkt, je concentratievermogen verslapt. Waar ook onderzoeken over te vinden zijn is dat aantoonbaar  mensen met voldoende slaap er beter uit zien, sneller leren, productiever zijn en meer aan kunnen.  


Zorg dat je lichaam zich kan herstellen
 
Geef je lichaam de rust om zich op celniveau te herstellen. Tijdens je REM slaap produceert het lichaam een piekniveau aan groeihormonen, waardoor weefsel en cellen zich kunnen repareren. Zodra jij je in dromenland begeeft is je lichaam druk bezig met zichzelf te herstellen van binnen uit. Het zal er voor zorgen dat je er fris en fruitig uitziet bij het opstaan. Wanneer je lichaam te weinig rust krijgt gaat het een overmaat aan cortisol (stresshormoon) produceren. Cortisol brengt de collageen van je huid naar beneden. De huid wordt dunner, fijne lijnen verschijnen en de teint wordt vaal. Het tegenovergestelde effect krijgt je door simpelweg je ogen dicht te doen. Rust bevordert een gezond lichaam. Het is belangrijk voor het hormonale systeem, het afweersysteem, zenuwstelsel de vitaliteit van de hersenen, de beheersing van stress en de voedselopname.

Emotionele stabiliteit
Geïrriteerd zijn, prikkelbaar overkomen.. is alles behalve aantrekkelijk. Te weinig slaap zorgt voor meer activiteit in het limbisch systeem van je hersenen (het centrum van emoties en motivatie). Het resultaat?  Je hebt meer kans om irrationeel en misschien wat negatieve of met beladen emoties te reageren.  
                          
So if you’re getting snappy, maybe take a nappy”.  

Slapend afslanken

Gebrek aan slaap verzwakt het vermogen van het lichaam om suiker te verwerken. Tegelijkertijd produceert het lichaam meer van het ‘honger’-hormoon: “Ghreline”. (Een hormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand en dat de eetlust opwekt) Het resultaat is een grotere eetlust, tragere stofwisseling, verhoogd risico van het ontwikkelen van type II diabetes en gewichtstoename. Dus oogjes toe en vetverbranding Geactiveerd!  


Slaap diep, droom zoet voor een heldere ochtend
Op http://ima-trainingenbegeleiding.nl/nieuws/good-morning-this-is-your-wake-up-call/ Lees je meer over hoe je fris en fruitig uit je bed kunt springen.

iMA-LifeStyle Design Training zowel in groepsverband of in een persoonlijk Coach Sessie te volgen.
http://ima-trainingenbegeleiding.nl/aanbod/lifestyle-design/lifestyle-design/